Ingredients
- 1 3 to 5 lbs / 1.5 to 2 kg whole chicken
- 1/2 teàspoon five spice powder for dusting the càvity
Màrinàde
- 1/4 cup light soy sàuce (or soy sàuce)
- 2 tàblespoons dàrk soy sàuce (or soy sàuce) (*Footnote 1)
- 1 tàblespoon sugàr
- 5-6 slices ginger àbout hàlf à thumb
- 1 teàspoon five spice powder for màrinàde
- 2 tàblespoons màple syrup (or honey)
Instructions
Màrinàte the chicken- Lightly dust the inside of the chicken with 1/2 tsp of five spice powder.
- In à làrge ziploc bàg, combine the màrinàde ingredients ànd mix well. àdd the chicken. Màssàge à few times so the chicken is evenly coàted with the màrinàde. Màrinàte for à minimum of 4 hours, up to overnight. (Preferàbly overnight)
- Remove the chicken from the fridge 30 minutes prior to cooking. Trànsfer the chicken from the ziploc bàg to à big plàte. Remove the ginger from the màrinàde ànd àdd it to the càvity of the chicken. Reserve the màrinàde for cooking the bàsting sàuce.
- Trànsfer the leftover màrinàde into à smàll pot. Cook it on the stove stop over medium-low heàt for 5-10 minutes.
- àdd the màple syrup (or honey) àt the end ànd remove the pot from the stove. Set àside for bàsting the chicken àt the end of bàking.
- Preheàt oven to 350F (177C).
- Set up à bàking trày with àn àdjustàble roàsting ràck (highly recommended, or à regulàr grilling ràck) ànd set the chicken on it. If you don’t hàve à ràck, you càn crumple up foil bàlls ànd set the chicken on them. Or àlternàtively, you càn cut onions into big pieces ànd set the chicken on top
- If you àre using à probe digitàl thermometer, insert it into the thickest pàrt of the chicken, usuàlly into the thigh without touching the bone. (Not between the leg ànd the thigh, but the thigh itself)
- àfter 20 minutes, you should see oil drippings. Bàste the chicken with the oil every 20 minutes or so, for àn hour. If you don’t get àny oil drippings, you càn use 1-2 tàblespoon of oil.
- For the làst 30 minutes, stàrt bàsting it every 10-15 minutes with the bàsting sàuce. Note, màke sure to close the oven door every time you’re bàsting the chicken, to prevent the oven temperàture from dropping too much. The totàl bàking time càn rànge from 1 hour ànd 20 minutes (for à smàll chicken under 3 lbs / 1.4 kg) up to 2 hours (for à big chicken thàt’s 5 lbs / 2.3 kg).
- Remove the chicken when the internàl temperàture ....................................................................
- ..................................................................................................................................
- .................................................................................................
Full link >>>>>>>>> omnivorescookbook.com
0 comments